Smart plaster vil forbedre patienternes søvn


Når aftensygeplejersken møder op til sin vagt på almen døgnafdeling 2221 på Psykiatrisk Center Nordsjælland, får han en ny rutine: Syv patienter får sat et intelligent plaster på overkroppen eller armen, inden de går i seng. Inde i plasteret er en trådløs sensor, der måler puls og aktivitet i løbet af natten.

Det kan have en enorm betydning: I stedet for at lave sygeplejerunder i de private stuer tre gange om natten, kan sygeplejersken nu tage de første to runder fra kontoret og tjekke patienterne eksternt via en monitor. For eksempel kan en lav puls indikere, at patienten sover frem for at være aktiv i rummet. Det betyder, at sygeplejersken kan undgå at vække patienterne, hvilket er meget vigtigt. Manglen på en god nats søvn udløser ofte en forværring af deres tilstand.

Test af plastrene er netop begyndt på centret, som er en del af Psykiatrien i Region Hovedstaden. Håbet er, at plastrene vil reducere antallet af natlige sygeplejerunder og give overblik over patientens forhold. Næste trin er at bruge dataene til at overvåge kvaliteten af ​​patienternes søvn for at finde ud af, om der skal foretages justeringer i søvnbehandlingen med det formål at forbedre søvnkvaliteten, siger oversygeplejerske Kim Johansson:

”Vi ser en kæmpe gevinst i det her projekt, for det betyder, at vi ikke skal ind på patienternes stuer om natten. I alle de 25 år, jeg har arbejdet her, har søvn været et vigtigt emne. Det er en stor prioritet for os at forbedre vores patienters søvnkvalitet. Tidligere kunne vi kun give et groft bud på, hvor længe de havde sovet, men nu kan vi få mere præcise målinger. Og det er vigtigt i forhold til medicin og behandling på længere sigt.”

Patienter, der bliver hjemme

Testning på Psykiatrisk Center Nordsjælland løber i tre måneder og er kun begyndelsen på iværksætter-eventyret for medtech-startup IMP Skandinavien. Bag virksomheden står tre tidligere DTU-studerende, der fik ideen for tre år siden. Nu har de dansk patent og afventer godkendelse på et internationalt patent. Desuden har de modtaget medicinsk godkendelse og en CE-mærkning, der beviser, at produktet opfylder EU-krav til sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse.

De første kunder er Fonden for Innovation og Erhvervsfremme (FIERS) i Region Sjælland og Nykøbing Falster Sygehus, som senere på året kører et testprogram på tre forskellige afdelinger. Iværksætterne planlægger at begynde at sælge plasteret til behandling af hospitalspatienter i 2024.

Selvom teknologien oprindeligt blev udviklet til at reducere eller eliminere antallet af obligatoriske natlige sygeplejerunder på psykiatriske afdelinger, er det blevet tydeligt, at der er behov for patientovervågning på tværs af hele sundhedssektoren. Formålet er at hjælpe sygeplejersker og læger med at forbedre behandlingen af ​​patienter og borgere med behov for supervision. Det kan frigøre tid til sundhedspersonalet og øge patienternes livskvalitet. Men udsigterne går endnu længere:

”Vi ser på en fremtid, hvor mange patientgrupper vil blive sendt hjem til hospitals-at-home pleje. Så i stedet for at få lægen til at måle deres blodtryk, vil mange patienter gøre det selv og derefter sende resultaterne til lægen eller hospitalet. Her vil patientens tilstand blive overvåget, og det vil blive vurderet, om der er behov for yderligere behandling. På den måde kan sygdomme opdages tidligt og indlæggelse undgås. Det kan føre til store samfundsøkonomiske gevinster,” siger Brian Christensen, medstifter af virksomheden.

Fra innovationskursus til medtech startup

Han arbejder på kontoret bag KB Hallen på Frederiksberg sammen med de to andre medstiftere, Jeppe Damgaard Leth og Oliver Kjæp Karlsson. De tre iværksættere mødte hinanden på et Business Innovation-forløb på DTU Ballerup Campus, hvor de studerende lærer at udvikle teknologier til at løse nogle af samfundets udfordringer. Da Brian Christensen fortalte om udfordringerne i den psykiatriske sektor, kom Jeppe Damgaard Leth og Oliver Kjæp Karlsson på idéen, og sammen gik de tre i gang med at udvikle en prototype til et smart patch.

På kursets sidste dag pitchede de ideen foran et panel af investorer med kompetencer inden for finansiering, salg og markedsføring. De troede oprindeligt, at projektet ville ende der. Men investor Peter Beck-Bang så store perspektiver i teknologien. Kort efter forløbets afslutning kontaktede han eleverne og spurgte, om han kunne være deres mentor. Det var begyndelsen på iværksætterdrømmen.

IMP Scandinavia har nu modtaget 10 millioner kroner i tilskud fra blandt andet private investorer, Danmarks Vækstfond, Innovationsfonden Danmark og Otto Bruuns Fond. Iværksætterne har deltaget i flere acceleratorprogrammer såsom Danish Tech Challenge, som er en konkurrence for højteknologiske startups med fokus på it-hardware. De har også været en del af Copenhagen Health Innovation partnerskabet, som har til formål at skabe et bedre sundhedsvæsen til gavn for patienterne. Og i løbet af den tid voksede iværksætteriet.

”Vi indså hurtigt, at vi havde brug for nogen, der kunne drive vores virksomhed og tage sig af det forretningsmæssige aspekt af det. I dag består vores team af studerende, investorer og medejere. Som ingeniører er vi uddannet til at udvikle, forfine og skalere produktion. Disse kompetencer bruger vi hver dag til at gøre vores produkter bedre og bedre,” siger Jeppe Damgaard Leth.

Kræver kun to stikkontakter

Iværksætterne udvikler selv softwaren til plasteret – som i øjeblikket måler aktivitet og puls. Aflæsningerne overføres via trådløse beacons, som er små radiosendere, til en bærbar computer eller tablet. Herfra kan du følge udviklingen over tid. Sensoren holder nok strøm til ca. 24 timer, er bæredygtig og kan fjernes fra plasteret og genbruges.

40 patienter har nu brugt plasteret. Den første version er færdigudviklet og testet på Psykiatrisk Center Sct. Hans i 2020. Plastret sælges og testes i øjeblikket på OK-Fondens plejehjem Bavne Ager i Gilleleje. Her bruger personalet det smarte plaster til at minimere gener hos ældre, der normalt ville have behov for hyppige kontroller. Sideløbende med testprojekterne udvikler iværksætterne en version 2.0 af overvågningspatchen. Den nye version vil måle både puls, blodtryk, iltniveau, temperatur, respirationsfrekvens og aktivitetsniveau.

”Vi ser et stort marked for overvågning, og lige nu oplever vi ingen direkte konkurrence. Der er virksomheder, der arbejder med de samme behov som os, men ingen udvikler den samme løsning. Derudover gør vi det smartere og nemmere. I stedet for at udvikle en teknologi, der bruger Wi-Fi eller Bluetooth, som kræver adgangskode og internetforbindelse, har vi udviklet en løsning, der kun kræver to stik – en til opladeren og en til beacons. Det betyder, at alle kan bruge vores produkt,” siger Brian Christensen.

Vi bliver ældre

Visionen er at opskalere produktionen i Danmark. I første omgang vil iværksætterne udvide brugen af ​​teknologien på hospitaler, den psykiatriske sektor, ældreplejen og sygehusplejen. Næste skridt er sundhedssektoren i Norden og Tyskland, siger Jeppe Damgaard Leth:

”På DTU lærer vi, at man skal finde et behov og udvikle en løsning på det i stedet for først at komme med en løsning og så finde et behov for det. Vi så et behov og fandt en løsning på nogle af de udfordringer, vi som samfund vil møde i fremtiden, hvor mennesker bliver stadig ældre. Vores drøm er at udvikle et produkt, der kan gøre en stor forskel for mange mennesker.”

Leave a Comment